Blog

Wij staat regelmatig in de rubriek "De Specialist aan het woord" van 't Groentje, deze keer gaat het over of een 4-seizoensdekbed de juiste keuze is? Klik hier voor de digitale krantversie of lees hieronder het artikel.

4-seizoensdekbed de juiste keuze?

 

Houten Bij slaapspecialist Jongerius vragen klanten vaak naar een 4-seizoenendekbed. ,,Wij vertellen dan dat er ook één goed dekbed voor alle seizoenen bestaat. Voor hetzelfde budget koopt iemand één beter dekbed in plaats van meerdere, waarvan er altijd één in de berging ligt. En als je dekbedden op elkaar stapelt, gaat het ten koste van de ventilatie. Alleen in de huidige zomers zijn bijna alle dekbedden te warm en dan adviseren wij een dunner zomerdekbed, maar er zijn ook mensen die dan alleen onder een overtrek slapen,” zegt Berry Jongerius. Het is mogelijk om tijdens de andere drie seizoenen hetzelfde dekbed te gebruiken, omdat de huizen goed geïsoleerd zijn en de temperatuurverschillen binnen minder groot zijn dan buiten.

Karin Tim-Mijland

Een dekbed levert een belangrijke bijdrage aan het slaapklimaat. Als dat goed is, dan is het behaaglijk warm en is er voldoende ventilatie. Hierdoor kan iemand goed doorslapen en wordt hij niet wakker omdat het te koud of te vochtig is. De geest kan daardoor goed uitrusten terwijl een goed matras zorgt voor een uitgerust lichaam. ,,Wij vinden dat een dekbed de warmte om een lichaam moet isoleren, ventileren en vocht goed moet afvoeren. Wij adviseren een dekbed met zo weinig mogelijk gewicht en veel volume, dan ontstaat er veel stilstaande lucht die isoleert en ventileert,” zegt Jongerius. Hij vergelijkt het met een jas: ,,Een goede winterjas is licht en luchtig en geschikt om in alle weersomstandigheden goed te functioneren, dat is gemakkelijker dan drie jassen over elkaar aantrekken.”

,,De meest luchtige dekbedden bestaan vaak uit een goede kwaliteit dons. Als alternatief zijn er diverse synthetische varianten. De betere daarvan komen tegenwoordig dichtbij de eigenschappen van dons.” Als klanten een natuurlijk dekbed willen, maar geen dons dan zijn er nog wollen dekbedden. ,,Wol kan van nature veel vocht opnemen en afvoeren. Vroeger waren wollen dekbedden vaak zwaarder, maar door nieuwe technieken zijn ze tegenwoordig lichter en luchtiger,” zegt Jongerius. Elk dekbed is ook in een 4-seizoenenvariant te bestellen.

Unieke actie Slaapspecialist Jongerius verkoopt onder andere dekbedden van het Duitse merk Paradies, een familiebedrijf dat al sinds 1854 bestaat. Net als vorige jaren heeft hij in samenwerking met deze fabrikant een unieke actie. Als iemand in december 2019 of januari 2020 een dekbed van Paradies koopt, dan mag hij het gratis omruilen als het niet bevalt. De ervaring van Jongerius is dat er nauwelijks dekbedden terugkomen

Persoonlijk advies over een dekbed nodig? Slaapspecialist Jongerius Plein 5 (Oude Dorp) in Houten, www.slaapspecialistjongerius.nl, tel. 030-634 2727

Vind het product dat u zoekt.
Deze website maakt gebruik van cookies en persoonlijke data om de gebruikerservaring voor bezoekers te verbeteren.