Blog

Wij staat regelmatig in de rubriek "De Specialist aan het woord" van 't Groentje, deze keer gaat het over hoe lang een matras mee gaat en hoe we merken wanneer de matras aan vervanging toe is. Klik hier voor de digitale krantversie of lees hieronder het artikel.

Is mijn matras nog goed?

Tijdens donkere wintermaanden liggen veel mensen in hun vrije tijd langer in bed. Tijd om weer eens stil te staan bij de kwaliteit van het bed. Wanneer moet een matras vervangen worden? Slaapspecialist Berry Jongerius adviseert om los van de zichtbare en voelbare kwaliteit een matras sowieso na tien jaar te vervangen, want in de loop der jaren hopen zich veel huidschilfers en huidstofmijten op. ,,Na 10 jaar is er dus veel te verbeteren qua hygiëne,” zegt Jongerius. Er zijn ook matrassen die eerder aan vervanging toe zijn omdat ze onvoldoende ondersteuning bieden. Hoe kan men controleren of het matras voldoende steun biedt?

Door Karin Tim-Mijland

MATRAS-TEST
Jongerius: ,,Als je naar het matras kijkt en ziet dat er een kuil in zit, dan is het al zeker dat er veel ondersteuning is verdwenen.” De mate van ondersteuning kan zelf met een test bepaald worden. In zijn zaak vraagt hij klanten vaak om op verschillende punten op het matras te gaan zitten met de voeten op de grond, zoals op een stoel. ,,Dan is het vooral belangrijk dat het matras in het midden waar de onderrug ligt, steviger is en bijvoorbeeld bij de schouder wat zachter. Overal te stevig is ook niet goed, want dan past het matras zich niet aan het lichaam aan.”

Klanten die een matras in de winkel op deze manier getest hebben, gaan dit vaak thuis op hun eigen bed herhalen en komen dan terug in de winkel. Jongerius hoort dan regelmatig: ̍'We zijn er uit dat ons matras aan vervanging toe is, het steunt niet in mijn rug. Het is logisch dat we pijn in de onderrug hebben nu we langer in bed liggen.' Veel mensen zeggen dan ook: 'Het is overal te hard, dat verklaart de pijn aan mijn schouder.' ,,Deze mensen hebben dan zelf thuis geconstateerd dat hun matras aan vervanging toe is. Na de test hebben ze de link gelegd tussen deze lichamelijke klachten en dat hun matras te hard of zacht kan zijn,” zegt hij. Behalve een zeurende pijn in de onderrug en schouderklachten kan ook en een licht slapende arm in verband staan met een matras dat het lichaam onvoldoende ondersteunt.

,,Op een minder goed matras passen we vaak onze slaaphouding onbewust aan om op zoek te gaan naar verbetering. Onze nachtrust wordt hierdoor dikwijls verstoord en dat zorgt vaak voor onnatuurlijke slaaphoudingen. Daarentegen kan een goed matras zich juist aanpassen aan het lichaam en de favoriete slaaphouding,” zegt Jongerius.

Persoonlijk advies over een matras nodig? Slaapspecialist Jongerius Plein 5 (Oude Dorp) in Houten, www.slaapspecialistjongerius.nl, tel. 030-634 2727

Start typing to see products you are looking for.